1053 Budapest, Királyi Pál utca 18 | Telefon: 06-1-266-0274

Franz Werfel

Gazdag kereskedőcsaládból származott. Iskoláit Prágában, Berlinben és Lipcsében végezte. Első munkaadója Kurt Wolff könyvkiadó volt, akinél lektorkodott. Nevéhez fűződik a Der jüngste Tag (Utolsó ítélet) című expresszionista írók és költők gyűjteményes könyvsorozatának megindítása Hasencleverrel és Pinthusszal együtt. Az első világháború alatt az orosz fronton harcolt, a háború után Bécsben telepedett le. 1929-ben feleségül vette Gustav Mahler özvegyét Alma Maria Mahlert, aki korábban a modern építészet egyik atyamesterének, Walter Gropiusnak volt a felesége. 1938-ban a fasizmus elől Franciaországba emigrált, ahonnan 1940-ben továbbmenekült az USA-ba.

 

Irodalmi munkásságát költeményekkel kezdte, amelyekben kifejezésre jutott az expresszionizmus szinte minden gondolati és érzelmi eleme. Stílusának szenvedélyes felfokozottsága, a vallás köréből vett képei és mondatszerkesztésének pongyolasága később líráját meglehetősen bonyolulttá és modorossá tették, költészete ekkor veszített erejéből. Ebben a korban barátja volt Franz Kafka és Max Brod.

 

Előbb csak kísérletezett a szépprózával, de már első nagyobb lélegzetű regénye, a Nem a gyilkos, hanem az áldozat a bűnös indulatos pacifizmusával és választékos stílusával igen sikeres volt. Az is kiderült, hogy jó érzéke van a lélektani ábrázoláshoz. Első nagy sikerét Verdiről írt életrajzi regényével aratta, melyben az olasz zeneszerzőt Wagner ellentéteként ábrázolta. Leghíresebb regénye, A Musza Dag negyven napja az első világháború idején játszódik, és az örmények egy csoportjának hősies harcát ábrázolja az őket deportálni akaró törökök ellen. Az eredeti dokumentumok alapján megírt regény tiltakozás a nacionalizmus és mindenfajta faji politika ellen. További regényei azonban már egyre erősödő vallásosságának, és fokozódó miszticizmusának jegyében születtek. A Halljátok az igét ótestamentumi tárgyú történelmi-lélektani nagyepikában a zsidó vallásos hit mélyről jövő vallomását ismerték fel, a nem sokkal később kelt Bernadette pedig a katolikus hitre megtért, a miszticizmustól is elragadtatott lélek maradandó értékű és hitelű hitvallása volt.

 

Későbbi költeményeinek a világ emberközpontúsága, minden ember testvériségének vállalása a fő mondanivalója. Formai eszközei: az álom és a vízió, a szenvedélyesen felfokozott stílus, a szokatlan-merész nyelvhasználat, és a szonettből a szabadversig ívelő, rendkívül változatos versformakincs.

 

Életét a Beverly Hills-i otthonában fejezte be, amikor munka közben asztalára borult és meghalt.

A szerző nálunk megjelent könyvei
  • 3990 Ft
    2795 Ft

Bejelentkezés

Hírlevél

Havonta egy hírlevél

Kosár

Az Ön kosara jelenleg üres.

AJÁNDÉKBA KÉREM

Ossza meg ismerőseivel, hogy mire vágyik, mit szeretne ajándékba!
Az Ön listája jelenleg üres.

Minden jog fenntartva ©2011 Partvonal Kiadó
1053 Budapest, Királyi Pál utca 18.
Telefon: 06-1-266-0274
Adószám: 13386047-2-41
Bankszámla száma: 10700691-22708201-51100005


Bankkártyás fizetési szolgáltató: CIB Bank